Как цветът в дрехата може да промени емоциите ни?

Как цветът в дрехата може да промени емоциите ни?

 

 

 

Знаеш ли, че нашите емоции контролират избора ни на цвят за дреха или че цветът в дрехата може да промени емоциите ни? Замислял ли си се над това?!

 

 

 

 

Освен, че цветовете в дрехите будят различни усещания на подсъзнателно ниво,те могат и да изпращат конкретни послания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • ЧЕРВЕН

woman in red long sleeve shirt sitting on white textile

 

Най-силен ефект: Физически

 
 
Червеното изпраща широк спектър от емоции  Неговият ефект е физически: стимулира ни и ни повишава пулса, създавайки впечатление, че времето минава по-бързо. Червеното е свързано с мъжкия принцип и може да активира инстинкта „борба или бягство“. 
 
 
Положителни: Физическа смелост, сила, топлина, енергия, основно оцеляване, стимулация, вълнение, стабилност
Отрицателни: Непокорство, агресия, визуално въздействие, напрежение

 
Кога да го носим:  Използвайте цвета на страстта и силата, за да впечатлите, убедите, вдъхновите, привлечете внимание или да заемете уверена позиция в дадена ситуация.
 
 
Кога да НЕ го носим: 
 • Интервюта за работа - червеното може да сигнализира за арогантност, бунт и дори, че не сте отборен играч
 • Ако искате хората да се чувстват спокойни около вас
 • Когато се опитвате да разрешавате спор или конфликти. 
 
 
 
 
 
 
 • СИНЬО

Businessman, Suit, Button, Up, Classy, Elegant, Manager

 
Най-силен ефект: Психически
 
 
Синият цвят има психически ефект, а не както червеното да предизвиква физическа реакция. По-тъмно синьото стимулира ясната мисъл, а по-мекото синьо успокоява ума и ни помага да се концентрираме. Това е цветът на ясната комуникация, въпреки че може да носи студено и неемоционално чувство. 
 
 
Положителни: Интелигентност, комуникация, доверие, ефективност, спокойствие, дълг, логика, хладнокръвие, размисъл, спокойствие. Цветът на комуникация
Отрицателни: студ, отдалеченост, липса на емоции, неприветливост.


Кога да го носим:  Този цвят е най-подходящият за интервю, работни срещи, публични изяви или конференции. Синьото издава увереност и надеждност. Затова и много работни униформи и бизнес костюми са сини.     


 
 
 
 
 
 • ЖЪЛТО

woman in yellow and white checked skirt

 
Най-силен ефект: Емоционален
 
 
Жълтото може много лесно да повдигне настроението и самочувствието. Това е цветът на увереността и оптимизма. Твърде много жълто или грешен тон на жълто може да има точно обратен ефект, а именно да намали самочувствието и/или да повиши страха и безпокойството.

Проучванията показват, че жълтият цвят увеличава производството на серотонин в мозъка, ускорява метаболизма и повдига настроението. Жълтото увеличава концентрацията и вниманието - поради това често се използва на рекламни сайтове и пътни знаци.
 
 
Положителни: Оптимизъм, увереност, самочувствие, екстраверсия, емоционална сила, дружелюбност, креативност, силата на волята
Отрицателни: Ирационалност, страх, емоционална крехкост, депресия, безпокойство


Кога да го носим:  Подходящ за партита, творчески и спокойни събития. Носете го, за да повишите оптимизма си преди важно събитие, да подобрите концентрацията или преди/ по време на тренировка.
 
 
 
 
 
 
 
 • ЗЕЛЕНО

person wearing green and white long-sleeved top and blue denim bottoms

 
Най-силен ефект: Баланс
 
 
Зеленото е приятно за окото и не се нуждае от корекция, затова е и много успокояващо. Приятната същност на този цвят идва от връзката му с природата, което носи мир и удовлетвореност на подсъзнателно ниво.
 
 
Положителни: Хармония, баланс, освежаване, универсална любов, почивка, възстановяване, успокоение, равновесие, мир
Отрицателни: Скука, стагнация, безвкусица


Кога да го носим: Това е цветът на богатството и растежа. Носете този цвят, когато преговаряте или отивате на интервю за работа. Има успокояващ ефект и подобрява настроението по време на или след стресов период.
 
 
 
 
 
 
 
 
 • ЛИЛАВО / ВИОЛЕТОВО

Hydrangea, Paper, Flowers, Purple, Romantic

 
Най-силен ефект: Духовен
 
 
Лилавото е силно интровертно и насърчава дълбоко съзерцание и медитация. Свързва се с времето, пространството и космоса. Прекомерното използване на лилаво може да насърчи прекомерен самоанализ. Грешният тон на лилавото може да даде усещане за евтино по-бързо от другите цветове в спектъра.
 
 
Положителни: Духовно осъзнаване, сдържаност, визия, лукс, автентичност, истина, качество
Отрицателни: Интроверсия, упадък, потискане, малоценност
 
 
 
 
 
 
 
 • ОРАНЖЕВ

woman wearing orange and multicolored dress with black bridge camera on her neck

 
Най-силен ефект: Духовен
 
 
Оранжевото е комбинация от червено и жълто - оранжевото стимулира физически и емоционално. Той фокусира ума ни върху придобиването на физически комфорт - храна, топлина, подслон и чувственост. Това е цветът на „забавлението“.
 
 
Положителни: Физически комфорт, храна, топлина, сигурност, чувственост, страст, изобилие, забавление
Отрицателни: Отрицателни: Лишаване, разочарование, лекомислие, незрялост


Кога да го носим: В приветлива и приятелска обстановка или по време на работа в група.
 
 
 
 
 
 
 • РОЗОВО

Woman, Adult, Portrait, People, Girl, Posture, Model

 
Най-силен ефект: Физически
 
 
Розовото ни влияе физически, с успокояващ ефект вместо стимулиращ. То е важен цвят от гледна точка на психологията. Представлява женския принцип и оцеляването на вида - това е подхранващ цвят. Прекомерното количество розово може да изтощи физически, а понякога и да изцеди.
 
Ярко розовото често може да се види и в детските гардероби и играчките на момичетата. За по-зрелите жени по-примамливи са по-меките и деликатни нюанси на розовото. Смята се, че Soft Pink е спокоен, топъл и женствен, един от най-мощните успокоителни. В някои затвори стените са боядисани в розови нюанси, за да се намали нивото на насилие.

 
Положителни: Физическо спокойствие, възпитание, топлина, женственост, любов, сексуалност
Отрицателни: Инхибиране, емоционална клаустрофобия, емаскулация, физическа слабост


Кога да го носим: На парти или социално събитие, за да се възползвате от по-игрива и спокойна енергия.
 
 
 
 
 
 
 
 • ЧЕРНО

Girl, Woman, Young, Beautiful, Makeup, Hair, Person

 
Най-силен ефект: Психологически
 
 
Черното създава защитни бариери, абсорбирайки цялата енергия, идваща към вас и укрива личността. Придава загадъчна привлекателност, изобразява изтънченост и безкомпромисно съвършенство - именно затова постоянно остава в модните тенденции. . Работи особено добре с бяло. Черното създава усещане за тежест и сериозност. 
 
 
Положителни: Изисканост, блясък, сигурност, емоционална безопасност, ефективност
Отрицателни: Потисничество, студенина, заплаха, тежест


Кога да го носим: По време на всеки уязвим период или събитие, за да се осигури усещане за умствена броня. Черното може да накара някой да изглежда уважаван и мощен, но внимание, то може да показва и агресия.
 
 
 
 
 
 
 • БЯЛ

woman standing near brown wall

 
Най-силен ефект: Психологически
 
 
Визуално бялото дава засилено възприемане на пространството. Бялото символизира свободата, чистотата, невинността и простотата. Това е причината, поради която много хора решават да си купят нещо бяло, когато започват ново пътуване в живота си.
 
 
Положителни: хигиена, стерилност, яснота, чистота, чистота, простота, изтънченост
Отрицателни: стерилност, студенина, бариери, неприветливост, елитарност
 

Кога да го носим:  Когато присъствате на официални събития,искате да се появите "събрани" или да спечелите доверие.  Бялото е неутрален цвят и рядко отблъсква другите. Ако се чувствате виновни за нещо или ще искате прошка.
 
 
 
 

Разгледай нашите шаловe:

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Много хора не са сигурни как точно да съчетават различните цветове и кои нюанси мога да използват в своя полза. Но ние имаме добра новина!

прочети още

Ние от Shagre сме големи фенове на всякакви хакове, затова обединихме 15 трика, които сме изпробвали или открили съвсем наскоро като съвети от известни модни гурута. Те са практични и полезни, вижте ги.

прочети още

Много често срещаме хора, които ни казват: "Аз нося шал, само когато е много студено. Сега е топло - за какво ми е?" Истината е, че тези красиви аксесоари са незаменими и практични, както в различните сезони, така и в различни ситуации.

прочети още