Как да съчетаем правилно цветовете на дрехите си?

Как да съчетаем правилно цветовете на дрехите си?

 

 

Ако надникнете в гардероба си и видите предимно неутрални или по-тъмни цветове, спокойно, не сте сами. 

 

 

 


Истината е, че много хора не са сигурни как точно да съчетават различните цветове и кои нюанси мога да използват в своя полза. Но ние имаме една добра новина - зад палитрата от цветове стои цяла наука. Това означава, че има лесни правила, които може да приложите в собствените си тоалети, така че никога отново да не се притеснявате кой цвят с кой да съчетаете.
 
 
 
 
 
 
 

 
Наука за цветовете
 
Цветното колело е измислено от сър Исак Нютон през 18 век, когато той се опитва да кондензира цветовия спектър в колело и визуално да представи връзката между тях. Колелото е разделено в няколко категории. Въпреки че ще се съсредоточим върху използването му за дрехи и тоалети, тази теория е универсална и се отнася за почти всичко, което се свързва с цветове.
 
 
 
 
 
 
 
--------------------- 1 част - Опознайте цветовете ---------------------
 
 
  • Основни цветове

 

 

 

Това са червено, жълто и синьо. Никои други цветове не могат да бъдат смесени и да се получат тези три.
 


  • Вторични цветове
Вторичните цветове са комбинация от основните 3 цвята. 
червено + жълто = оранжево
червено + синьо = лилаво
синьо + жълто = зелено.
 

  • Третични цветове
Тези цветове са комбинация от първични и вторични цветове. Смесвайки тези цветове, получавате нюанси като мента, аква цветове, корали и т.н.
 
 
 
  • Топли и студени цветове

 

Color Psychology: How Color Influences Decisions — Web Design

 

Топлите цветове са нюансите на червено, оранжево, жълто, кафяво и т.н. Ако искате да изглеждате по-слаби и фини, то това е вашият избор. 
 
Студените цветове са нюансите на синьо, лилаво, зелено и т.н.. Те са успокояващи и отпускащи.
 


  • Неутрални цветове
Неутралните цветове се самоопределят. Те са просто приглушени. Черно, сиво и бяло попадат в тази категория.
 
 
 
 
 
--------------------- 2 част - Съчетайте цветовете ---------------------
 
 
 
  • Едноцветни
 
Защо работи: Светлите и тъмни вариации на един цвят се смесват красиво. 

За най-добри резултати: Носете по-тъмните нюанси на частите, които бихте искали да омаловажите, и по-светлите нюанси, които първо хващат окото, върху зоните, които искате да подчертаете. Експериментирайте, смесете текстури (да речем, сатен с плетива), за да придадете дълбочина на външния си вид.
 
 
 
  • Допълващи се

 

The Secret to Using Complementary Colors Effectively
 
 
Защо работи: Червено и зелено, виолетово и жълто, синьо и оранжево - допълващите се цветове работят най-добре, когато се съберат заедно. Те са точно противоположни един на друг на цветното колело. Може да изглеждат смела комбинация, но резултатите ще бъдат перфектни.

За най-добри резултати: Използвайте около 75% от един цвят и 25% от другия. Даването на двa нюансa в еднакво съотношение може да изглежда като спортна униформа - внимавайте с това. В идеалния случай, използвайте единият цвят като фон, а другият за акцент/аксесоари.
 
 
 
  • Аналогично
 
Yellow Circle 2000*2000 transprent Png Free Download - Area, Symbol, Point.  - CleanPNG / KissPNG
 
 
Защо работи: Това са всеки три цвята един до друг на колелото. Те се съчетават заедно без усилия. Тази схема също е зашеметяваща по природа. (Представете си залеза с нюансите на червено, оранжево..) 
 
Когато сглобите цял тоалет, той изглежда едновременно поразително и стилно. Ако се чудите как да оформите оранжево облекло, изберете нюанс от двете страни на цвета и работете с тях.

За най-добри резултати: С аналогичните цветове е най-добре да избягвате нюанси, тъй като те могат да се размият, избягвайте и комбинирането на топли и студени цветове в тази схема.
 
 
 
  • Триадично

 

10 Tips for Using Color Theory in Landscape Photography

 
Защо работи: Комбинацията от цветове, които са на еднакво разстояние един от друг на цветното колело. Тази схема е с висок контраст, но по-балансирана от допълващите се цветове.

За най-добри резултати: Оставете единият цвят да доминира и акцентирайте с другите два.
 
 
 
 
И не забравяйте - съчетавяйте цветовете спрямо вашия цвят на кожата!
 
 
Ако кожата ви е с по-бледи или жълти тонове, изберете цветове от по-студената страна на палитрата, като сиво, тъмносиньо, различни нюанси на зелено, аква, изумруд, бордо и др. 
 
Ако имате по-дълбок тон на кожата, можете да издърпате по-светли или по-топли нюанси на кафяво, корал, мед, злато, кехлибар, тапу и др., Тъй като те изглеждат невероятно на този тон на кожата. 
 

Сега имате основна идея за теорията на цветовете. Разпечатайте цветното колело и го залепете на вратата на гардероба си. Следващия път, когато изберете един елемент от облеклото, просто се обърнете към графиката, за да видите какви цветове в гардероба ви ще го допълнят най-добре. Успех!

 

 

Знаеш ли, че нашите емоции контролират избора ни на цвят за дреха или че цветът в дрехата може да промени емоциите ни?

прочети още

Ние от Shagre сме големи фенове на всякакви хакове, затова обединихме 15 трика, които сме изпробвали или открили съвсем наскоро като съвети от известни модни гурута. Те са практични и полезни, вижте ги.

прочети още

Много често срещаме хора, които ни казват: "Аз нося шал, само когато е много студено. Сега е топло - за какво ми е?" Истината е, че тези красиви аксесоари са незаменими и практични, както в различните сезони, така и в различни ситуации.

прочети още