Как да съчетаем правилно цветовете в дрехите си? А ти знаеш ли?

Как да съчетаем правилно цветовете в дрехите си? А ти знаеш ли?

 

 

Ако надникнете в гардероба си и видите предимно неутрални или по-тъмни цветове, спокойно, не сте сами. 

 

 

 


Истината е, че много хора не са сигурни как точно да съчетават различните цветове и кои нюанси мога да използват в своя полза. Но ние имаме една добра новина - зад палитрата от цветове стои цяла наука. Това означава, че има лесни правила, които може да приложите в собствените си тоалети, така че никога отново да не се притеснявате кой цвят с кой да съчетаете.
 
 
 
 
 
 
 

 
Наука за цветовете
 
Цветното колело е измислено от сър Исак Нютон през 18 век, когато той се опитва да кондензира цветовия спектър в колело и визуално да представи връзката между тях. Колелото е разделено в няколко категории. Въпреки че ще се съсредоточим върху използването му за дрехи и тоалети, тази теория е универсална и се отнася за почти всичко, което се свързва с цветове.
 
 
 
 
 
 
 
--------------------- 1 част - Опознайте цветовете ---------------------
 
 
  • Основни цветове

 

 

 

Това са червено, жълто и синьо. Никои други цветове не могат да бъдат смесени и да се получат тези три.
 


  • Вторични цветове
Вторичните цветове са комбинация от основните 3 цвята. 
червено + жълто = оранжево
червено + синьо = лилаво
синьо + жълто = зелено.
 

  • Третични цветове
Тези цветове са комбинация от първични и вторични цветове. Смесвайки тези цветове, получавате нюанси като мента, аква цветове, корали и т.н.
 
 
 
  • Топли и студени цветове

 

 

Топлите цветове са нюансите на червено, оранжево, жълто, кафяво и т.н. Ако искате да изглеждате по-слаби и фини, то това е вашият избор. 
 
Студените цветове са нюансите на синьо, лилаво, зелено и т.н.. Те са успокояващи и отпускащи.
 


  • Неутрални цветове
Неутралните цветове се самоопределят. Те са просто приглушени. Черно, сиво и бяло попадат в тази категория.
 
 
 
 
 
--------------------- 2 част - Съчетайте цветовете ---------------------
 
 
 
  • Едноцветни
 
Защо работи: Светлите и тъмни вариации на един цвят се смесват красиво. 

За най-добри резултати: Носете по-тъмните нюанси на частите, които бихте искали да омаловажите, и по-светлите нюанси, които първо хващат окото, върху зоните, които искате да подчертаете. Експериментирайте, смесете текстури (да речем, сатен с плетива), за да придадете дълбочина на външния си вид.
 
 
 
  • Допълващи се

 

 
 
Защо работи: Червено и зелено, виолетово и жълто, синьо и оранжево - допълващите се цветове работят най-добре, когато се съберат заедно. Те са точно противоположни един на друг на цветното колело. Може да изглеждат смела комбинация, но резултатите ще бъдат перфектни.

За най-добри резултати: Използвайте около 75% от един цвят и 25% от другия. Даването на две нюанси в еднакво съотношение може да изглежда като спортна униформа - внимавайте с това. В идеалния случай, използвайте единият цвят като фон, а другият за акцент/аксесоари.
 
 
 
  • Аналогично
 
 
 
Защо работи: Това са всеки три цвята един до друг на колелото. Те се съчетават заедно без усилия. Тази схема също е зашеметяваща по природа. (Представете си залеза с нюансите на червено, оранжево..) 
 
Когато сглобите цял тоалет, той изглежда едновременно поразително и стилно. Ако се чудите как да оформите оранжево облекло, изберете нюанс от двете страни на цвета и работете с тях.

За най-добри резултати: С аналогичните цветове е най-добре да избягвате нюанси, тъй като те могат да се размият, избягвайте и комбинирането на топли и студени цветове в тази схема.
 
 
 
  • Триадично

 

 
Защо работи: Комбинацията от цветове, които са на еднакво разстояние един от друг на цветното колело. Тази схема е с висок контраст, но по-балансирана от допълващите се цветове.

За най-добри резултати: Оставете единият цвят да доминира и акцентирайте с другите два.
 
 
 
 
И не забравяйте - съчетавяйте цветовете спрямо вашия цвят на кожата!
 
 
Ако кожата ви е с по-бледи или жълти тонове, изберете цветове от по-студената страна на палитрата, като сиво, тъмносиньо, различни нюанси на зелено, аква, изумруд, бордо и др. 
 
Ако имате по-дълбок тон на кожата, можете да издърпате по-светли или по-топли нюанси на кафяво, корал, мед, злато, кехлибар, тапу и др., Тъй като те изглеждат невероятно на този тон на кожата. 
 

Сега имате основна идея за теорията на цветовете. Разпечатайте цветното колело и го залепете на вратата на гардероба си. Следващия път, когато изберете един елемент от облеклото, просто се обърнете към графиката, за да видите какви цветове в гардероба ви ще го допълнят най-добре. Успех!

 

 

Ние от Shagre сме големи фенове на всякакви хакове, затова обединихме 15 трика, които сме изпробвали или открили съвсем наскоро като съвети от известни модни гурута. Те са практични и полезни, вижте ги.

прочети още

Много често срещаме хора, които ни казват: "Аз нося шал, само когато е много студено. Сега е топло - за какво ми е?" Истината е, че тези красиви аксесоари са незаменими и практични, както в различните сезони, така и в различни ситуации.

прочети още
/div>